Orqanizmin dəmiri

Hamımız yaxşı bilirik ki, hemoglobin səviyyəsi sağlamlığın ən vacib göstəricilərindən biridir.

Bəs bu nə deməkdir və bütün orqanların fəaliyyətinə necə təsir edir? Norma qəbul edilmiş səviyyə hansıdır? Zamanında hemoglobin çatışmazlığını necə müəyyənləşdirmək və necə bərpa etmək olar? Hansı qidalar qan səviyyəsini yüksəldir? Eyni zamanda hansı qidalar hemoglobinin artmasına kömək edir?

Milletinsesi.az medicina.az-a istinadən bu suallara cavab verən məqaləni sizə təqdim edir.

Hemoglobin, qırmızı qan hüceyrələrindən ibarət olan dəmir tərkibli bir protein növüdür, onlar da qırmızı qan hüceyrələridir, qismən plazmada da olur.

Hemoglobinin yerinə yetirdiyi əsas funksiya, bədənin hər hüceyrəsinə oksigenin və eyni qaydada əks istiqamətə də karbon qazının daşınmasını təmin etməkdir. Hemoglobinin digər vəzifələri var : o, orqanizmin normal turşu bazası balansını təmin edir; həm asidləşmə, həm də qələviləri normada saxlayır. Bir hemoglobin törəməsi, methemoglobin, hidrosyan turşusu və digər zəhərli maddələrin bağlanmasına və ifrazına kömək edir. Beləliklə, hüceyrə səviyyəsində təmizlik yaranır.

Hemoglobin bütün orqanların fəaliyyəti və səhhətimizlə birbaşa bağlıdır. Qadınlarda normal hemoglobin səviyyəsi 120-150 q / l təşkil edir. Hamiləlik dövründə bu göstərici 110-150 q / l-ə enir, bu da olduqca məqbuldur. Kişilərdə 130-160 q / l norma hesab olunur. Bir uşaqda hemoglobin səviyyəsi yaşla əlaqədar dəyişir. Doğulduğu andan 16 yaşına qədər 100 ilə 150 q / l arasında dəyişir.

Şiddətli hemoglobin çatışmazlığı yorğunluq, daimi yuxulu olmaqla xarakterizə olunur. Dəri çatlayır, solğunlaşır və quruyur. Bağırsaq funksiyası pozulur, nəfəs darlığı və əzələlərdə zəiflik olur, təzyiq azalır. Bu fonda immunitet qorunması azalır, buna görə də tez-tez xəstələnir və daha gec sağalırıq.
Bununla belə yüksək hemoglobin də həyəcan doğurmalıdır. Bu, qanın laxtalanması, ürək-ağciyər çatışmazlığı, ürək xəstəliyi və hətta xərçəng əlaməti ola bilər. Buna görə zaman zaman hemoglobin səviyyəsini yoxlamaq vacibdir. Hemoglobin sayını, yəni hemodializi yaxşılaşdıran balanslı bir pəhriz bu problemi həll etməyə kömək edəcəkdir. Bəs, hansı qidalarda hemoglobin var?

Normal hemoglobin səviyyəsini qorumaq üçün kifayət qədər dəmir qəbul etmək lazımdır. Bu siyahıya heyvan məhsulları “çempion”dur. Bunun səbəbi heyvan zülalının dəmiri bitki mənşəli proteindən daha yaxşı alınmasına kömək etməsidir. Bu, əsasən qırmızı ət – yağsız mal əti, donuz əti və quzu ətinə aiddir. Onlarla bir sırada qaraciyər, böyrəklər və dil var.

Dəniz məhsulları hemoglobini artıran qidalara aiddir. Buraya ilk növbədə krivetka, pullu balıqlar, midye, qaşıq və istiridyə maraqlandırır. Onların tərkibində dəmirin bioavailability artıran fol turşusunun olması xüsusilə vacibdir. Sadəcə, daha səmərəli şəkildə mənimsənilməsinə kömək edir. Dəniz məhsulları çox miqdarda omeqa yağlarından və zəngin bir mikro və makro elementlərdən ibarət olduğu üçün faydalıdır. Soyuq havanın başlaması ilə bədənin ehtiyacı məhz budur.

Yumurtalar – toyuq, bildirçin və əgər tapa bilsəniz, dəvəquşu yumurtası da tez-tez menyuya daxil edilməlidir, çünki onlar hemoglobin aşağı olan zaman, xüsusilə uşaqlar üçün tövsiyə olunan qidalar siyahısına başçılıq edir. Dəmirdən əlavə, tərkibində bütün B qrupu vitaminləri var və ürək-damar sistemi üçün kalium, natrium, maqnezium üçün əvəzolunmazdır.
Bitki qidalarının köməyi ilə də hemoglobini artırmaq mümkündür. Burada əsasən ağ və qırmızı lobya, noxud, mərciməyin rolunu xüsusilə vurğulamaq lazımdır.

Dənli bitkilər də zəngin dəmir mənbəyidir. Xüsusilə qarabaşağın tərkibində bu mikroelementin daha təsirli alınmasına kömək edən aktiv maddələr var. Yalnız heç bir halda qarabaşaq yarması sıyığını südlə hazırlamayın, çünki kalsium dəmiri “blok edir”.

Fındıq xüsusən də qoz hemoglobinin artmasına kömək edir. Onlarda digər növlərə nisbətən daha çox dəmir var. Həm də beyin fəaliyyətini və metabolik prosesləri yaxşılaşdırırlar. Badam serotonin istehsalını artırır və immunitet sistemini gücləndirir. Fındıq endokrin sisteminə və ürəyə faydalı təsir göstərir. Püstə sinir sisteminə sakitləşdirici təsir göstərir. Keşyu (Braziliya fıstığı) tonik təsir göstərir və reproduktiv sistemə təkan verir.
Tərəvəz və meyvələr bədənə də fayda gətirəcək, çünki tərkibində hemoglobin səviyyəsini artıra biləcək kifayət qədər faydalı maddələr var. Meyvələr dəmirin udulmasını təmin edən müxtəlif üzvi turşularla zəngindir.

Tərəvəzlər haqqında danışarkən, çuğundurlara daha çox diqqət yetirilməlidir. Yüksək dəmir tərkibinə əlavə olaraq, bir çox amin turşusuna malikdir və demək olar ki, ehtiyac duyduğumuz bütün vitaminlərlə zəngindir. Kökün tərkibində dəmir çox olmasa da, A vitamini ehtiyatı digər tərəvəzlərə nisbətən daha yüksəkdir və dəmirin düzgün işlənməsinə kömək edir. Yeməkdən ən az yarım saat əvvəl xama ilə yerkökü və ya təzə yerkökü suyu içmək çox xeyirlidir.

Almanın tərkibi rekord miqdarda dəmir ehtiva edir, bu da onu zəngin bir hemoglobin mənbəyi edir. Almanı təzə yemək, sobada bişirmək, ondan şirələr hazırlamaq olar. Ancaq bir şərtə riayət etmək vacibdir ; alma yedikdən sonra yarım saat ərzində çay içsəniz, bütün faydalı təsiri sıfıra endirmiş olacaqsınız. Çay ekstraktları dəmirin düzgün şəkildə qəbuluna imkan verməyəcəkdir.

Hemoglobini artırmaq üçün başqa bir faydalı meyvə nar, həmçinin narın suyudur. Bu meyvə immun sistemini gücləndirir, ürək xəstəlikləri riskini azaldır, qan təzyiqini normallaşdırır, gücünü tez bərpa etməyə və ağrılarla mübarizəyə kömək edir.

Bəlkə də sizə təəccüblü görünə bilər, amma bəzi şirniyyatlar hemoglobini artırır və normada saxlayır.
Bunlardan birincisi təbii baldır. Tərkibindəki aktiv maddələr su-duz balansının qurulmasına kömək edir. Bunsuz qanda dəmir səviyyəsini normallaşdırmaq problemli yarana bilər.

Bir çoxlarının sevdiyi halva da faydalı təsiə malikdir. Günəbaxan halvasının 100 q tərkibində 50 mq qədər dəmir vardır ki, bu da gündəlik norma miqdarıdır. Günəbaxan toxumundan istehsal edildiyi üçün tərkibi B vitaminləri, fosfor, sink və kalsiumla zəngindir. Yenə də qidalanma zamanı üstünlüyü tamamilə bu şirniyyatlara verməmək məsləhətdir. Çünki, tərkibində yüksək miqdarda doymuş karbohidrat və yağlar var.

Gavalı, quru ərik, kişmiş və qurudulmuş bananlar sağlam yeməklər siyahısına daxil edilə bilər, bu cür yemək hemoglobinə müsbət təsir göstərir və qan artırır. Onların tərkibində kifayət qədər dəmir var. Lifin bolluğu səbəbindən daha yaxşı və daha sürətli həzm olunur. Quru meyvələrdə E və C vitaminlərinin ehtiyatları da çoxdur.

Share: