Çia toxumları bütün dünyada çox böyük populyarlıq qazanıb və “superfud” (super-məhsul) sayılır. Çia Amerikada bitən bir bitkinin toxumlarıdır.
Çianın heyraedici faydalı tibdə də təsdiq olunub. Çianın kimyəvi tərkibi olduqca zəngindir. Sizə yalnız 2 misal çəkək. Belə ki, çiada kalsium süddən daha çoxdur. Omeqa-3 və antioksidant maddələrə görə çia qoz və fındıqdan daha zəngin sayılır.
Bu toxumların xüsusi dadı və ya qoxusu yoxdur və onları istənilən salatlara, hazır yeməklərə əlavə etmək olar.
Saglamolun.az sizə çianın fayadaları ilə tanış edir:
1. Arıqlamağa yardım edir
Böyük Britaniya alimləri sübut ediblər ki, çia toxumları metabozizmi, kalorilərin yandırılması və piylərin parçalanması proseslərini sürətləndirir.
2. Xolesterini aşağı salır
Omeqa-3 yağlı turşularla zəngin olan çia toxumları xolesterinin səviyyəsini aşağı salaraq ürək-damar xəstəliklərinin, infarkt və insultun riskini azaldır.
3. Şəkərin səviyyəsini aşağı salır
4. Qəbizlik zamanı faydalıdır
Bağırsaqların hərəkətliliyini artıraraq qəbizliklə mübarizə etməyə kömək edir.
5. Sümikləri möhkəmləndirir
Kalsiumla zəngin olan çia toxumları sümüklər üçün ən faydalı məhsullardan biri sayılır.
6. İnsana gümrahlıq bəhş edir
Qədim mənbələrə əsasən, hələ qədim astek sülalələri çia toxumlarından əsgərlərin dözümlülüyü və fəallığını artırmaq üçün istifadə edirdilər.
7. Süd vəzi xərçəngi ilə mübarizə edir
Alfa-linol turşusu ilə zəngin olan çia toxumaları süd vəzi xərçənginin riskini azaldır və həmçinin süd vəzi xərçənginin inkişafını ləngidir.